LUXERY APARTEMENT
CARMELA & MARIANO
PASSIGNANO SUL TRASIMENO

The lively centre of Passignano Sul Trasimeno is famous for its cosy terraces and good restaurants. The Carmela & Mariano apartment is located at the top of the historical centre and within walking distance of the lively boulevard.

This original fishing village has a lot to offer and is very central to culture-historical cities in the area, some good golf courses (both 9-and 18-hole) and water recreation. The sandy beach runs over into a green terrace meadow. Passignano has a train station, allowing you to visit the highlights in the area (Perugia, Florence) and not have parking problems in the cities by train.

Just opposite the apartment, a ferry leaves every day to one of the places on the lake; A visit to Isola Maggiore is certainly worthwhile and is recommended as a day trip.

n

n

n

n

n

n

n

n

n

n

nnn

De prachtige omgeving met glooiende heuvels, vakkundig gerestaureerde borgo's, en karakteristieke cypressen wordt afgewisseld met een rijkdom aan cultureel, historisch en architectonisch erfgoed. Steden als Siena, Montepulciano, Perugia, Asissi, Florence spreken tot de verbeelding en liggen allemaal in de buurt. Maar ook de kleinere plaatsen als Pienza, Panicale Castiglione del Lago zijn een bezoek meer dan waard.

Meer dan de helft van de kunst- en cultuursteden van Italië ligt in Umbrië en Toscane. Plaatsen als Cortona, Montepulciano, Perugia, Assisi, Orvieto, Arezzo, Siena, Spoleto en natuurlijk Rome en Florence.

Steden die absoluut een of meer dagtochten waard zijn. Een bezoek aan deze plaatsen betekent een echte reis door de geschiedenis. Het zijn vooral de beeldschone kerken, kathedralen en de monumenten en overblijfselen uit de klassieke oudheid die deze steden zo aantrekkelijk maken. Ook rond het Meer van Trasimeno liggen -naast het genoemde Castiglione del Lago- sfeervolle oude plaatsjes, zoals Passignano, Tuoro, Panicale en Paciano.

Cortona
In Cortona herinneren de vele monumentale gebouwen aan de tijd waarin pausen hier vaak overnachtten als ze vanuit Rome naar het noorden reisden. De Etrusken woonden hier, opgravingen uit die tijd (800-100 v. Chr.) zijn in het museum te bewonderen. Een van de pronkstukken is een uitgegraven bronzen lamp, die nog geheel intact is en waarschijnlijk voor de verlichting van de poort werd gebruikt. Kenmerkend is de wirwar aan straatjes en steegjes met winkels, restaurantjes en (antiek)winkels. Met de auto naar Cortona Reisduur: circa 25 minuten. Volg vanuit Castiglione del Lago de weg omhoog naar Cortona. Onderaan de stadsmuren kunt u gratis parkeren. U moet dan wel nog een stukje naar boven lopen. Als het niet te druk is, kunt u ook dichter bij Cortona (betaald) parkeren. Bijvoorbeeld op het plein bij het centrum, bij de lange winkelstraat.

Perugia
De hoofdstad van Umbrië. Zoals veel Etruskische steden is Perugia gebouwd als een arendsnest bovenop een steile heuvel. Nadat u de stad door de oorspronkelijke Etruskische poort betreedt, is het heerlijk dwalen door de oude binnenstad, vol gangetjes en straatjes met hier en daar nog middeleeuwse huizen.

Verder veel bezienswaardige gebouwen uit de renaissance en een mooie fontein in het centrum, de Fontana Maggiore uit de 13e eeuw. Een uitstekende collectie Umbrische schilders van de 13e tot de 18e eeuw vindt u in de Galleria Nazionale di Umbria. In Perugia kunt u ook naar hartenlust winkelen. De fraaie, zowel trendy als meer klassieke winkels getuigen van de verfijnde smaak en het gevoel voor ‘disegno’ (design) waar Italianen om bekend staan. Er zijn ook veel kledingwinkels met een aantrekkelijk assortiment. Genoeg gewandeld en gewinkeld? Restaurants en barretjes om even iets te eten en te drinken zijn er te over. Vlabij de grote winkelstraat zijn terrassen waar u een schitterend uitzicht op de omgeving heeft. Met de auto naar Perugia In circa 45 minuten bent u in Perugia. Neem bij Perugia de afslag naar het centrum en houd ‘centro’ aan. Vlakbij het centrum zijn parkeergarages. Vanuit de parkeergarage neemt u de roltrap naar boven, hiervandaan is het nog maar een klein stukje lopen naar het oude centrum.

Montepulciano http://www.casamaggiore.nl
Montepulciano staat bekend om zijn wijn. Het ligt in de wijnstreek van de bekende Vino Nobile, letterlijk ‘Nobele wijn’. Overigens is de ‘Rosso di Montepulciano’ het voordeligere broertje van de ‘Nobile di Montepulciano’. Vanaf de stadsmuren van de stad heeft u een mooi uitzicht over Umbrië en Zuid-Toscane. Binnen de muren vindt u diverse palazzi (grote gebouwen) in renaissancestijl. De hoofdstraat, de Corso, is zeer steil en leidt naar de Duomo van Montepulciano, uit de 16e en 17e eeuw. Deze kerk herbergt een van de meesterwerken van de Siënese school: De Maria Hemelvaart van Taddeo di Bartolo. Aan de rand van de stad staat de eveneens in renaissancestijl gebouwde Tempio di Biagio.

http://www.casamaggiore.nl

Assisi
Assisi is natuurlijk de stad van de heilige Franciscus van Assisi (13e eeuw). Iets minder bekend is de eveneens heilig verklaarde Clara van Assisi, die onder Franciscus’ invloed de orde van de Clarissen stichtte. Als eerste gaat u natuurlijk naar de gerestaureerde Sint-Franciscusbasiliek, die in de 13e eeuw werd gebouwd op het graf van Franciscus en bestaat uit een crypte, beneden- én bovenkerk. Niet overweldigend groot, maar in zijn subtiele schoonheid indrukwekkend. Na de aardbeving in ’97 is de kerk 2 jaar gesloten geweest voor de restauratie. Even bijkomen van zoveel moois kunt u tijdens een wandeling(etje) door de smalle straatjes, langs veel, heel veel winkeltjes. Ook mooi om ‘mee te nemen’ is het uitzicht vanaf de heuvel waarop de stad gebouwd is.

Arezzo
Arezzo, ooit het centrum van een van de Etruskische vorstendommen, stond in de Romeinse tijd bekend als centrum van metaalbewerkers en pottenbakkers. In de middeleeuwen was het een zelfstandige stadstaat. Ook hier brengt een aantal fraaie kerken de historie tot leven. Allereerst de Dom, bekend om zijn gebrandschilderde ramen en fresco’s. De fresco’s (onder meer ‘La Maddalena’) in deze gotische kathedraal zijn van Piero della Francesco. In de Chiesa di San Francesco (kerk van Sint-Franciscus) hangt zijn beroemdste werk, een serie fresco’s onder de naam ‘Het ware kruis’. Een van de mooiste romaanse kerken van Toscane is de Santa Maria della Pieve. Het interieur is vrij sober, maar de gevel en de apsis (de uitbouw) zijn rijk versierd. Het Piazza Grande van Arezzo biedt een staalkaart aan bouwstijlen, van romaanse kunst tot en met gotiek, renaissance en barok.

Siena

http://www.casamaggiore.nl

http://www.casamaggiore.nl


Het middeleeuwse Siena is goed bewaard gebleven en dus een bezoek waard. Parkeer uw auto buiten Siena en loop deze middeleeuwse stad in. Natuurlijk mag u een bezoek aan het schelpvormige Piazza del Campo niet overslaan: op dit plein worden de fameuze paardenrennen, de ‘Palio’, gehouden. Verder is er een veelheid aan imposante bouwwerken, zoals de kathedraal, de Duomo di Siena. Een schoolvoorbeeld van Italiaanse gotische architectuur. Loop dan ook even naar binnen, al is het maar om de achthoekige, door leeuwen ondersteunde preekstoel (Nicola Pisano, 13e eeuw) te bekijken. De weg door het labyrint in de vloer legden mensen op hun knieën af, als boetedoening. Ten slotte noemen we het Palazzo Pubblico, het meest elegante gotische paleis van Toscane, uit begin 14e eeuw. Ook in deze stad zijn er volop terrasjes.

Orvieto
Indrukwekkende kerken: de Duomo di Orvieto… In 1310 liet de Siënese architect Lorenzo Maitani de voorgevel in een revolutionaire gotische stijl bouwen. Het veelkleurige, expressieve werk van diverse beeldhouwkunstenaars op de gevel vormt een fraai contrast met de strakke horizontale zwart-witte banden op de zijmuren. Ook het interieur is uitzonderlijk mooi. Orvieto is gebouwd op een plateau dat al in de Etruskische tijd (800-100 v.Chr.) bewoond was. Voor de bouw van de vele monumentale gebouwen hakte men de stenen uit dat plateau. Veel van de hierdoor ontstane gangen en gewelven zijn te bezichtigen.

Spoleto
In juni en juli wordt hier het Festival dei Due Mondi gehouden, een van dé kunstfestivals van Europa. De Ponte delle Torre (de Brug met de Torens) die de vallei doorkruist en een groot aantal monumentale gebouwen dateren uit de middeleeuwen. De romaanse kerken staan bekend om hun fraaie fresco's, de kerk van San Salvatore uit de 8e eeuw is een zeldzaam voorbeeld van Longobardische architectuur. Ook zijn er nog sporen van een Romeins amfitheater.

Panicale en Paciano
Panicale stamt uit de Etruskische tijd en beleefde zijn bloei in de middeleeuwen. De smalle straatjes zijn in de vorm van concentrische ovale ringen aangelegd. Hier wordt nog altijd de 'ars panicalensis' bedreven: ambachtelijke, handmatige borduurkunst op tule. Ook Paciano is van oorsprong Etruskisch. Dit schilderachtige plaatsje is enkele jaren geleden uitgeroepen tot 'Villaggio Ideale', het is een van de best bewaard gebleven middeleeuwse dorpjes van Italië. Twee beroemde fresco’s van ‘Il Perugino’ zijn te vinden in de Chiesa San Sebastian (chiesa betekent kerk). Verder genieten de sierlijke Porte Fiorentine en Torre di Paciano een zekere bekendheid.


Apartment Carmela & Mariano in Passignano:
= Luxury apartment with extensive inventory
= WIFI = Comfort and space
= center in Passignano, mundane and cosy seaside resort at Lago di Trasimeno
= restaurants, terraces and boulevard directly within walking distance
= Beach within walking distance
= Historical cities in direct vicinity: Asissi, Perugia, Cortona, Orvieto, Castiglione del Lago, Siena
= Water sports and various golf courses in the immediate vicinity

"What a delightful apartment! Everything is thought. The Umbrian life at Lago di Trasimono is indeed ' La Vita e bella! ' It is here to enjoy the cosy atmosphere, the delicious Italian cuisine, the boulevard and the water."